Rabu hari tu, bilik guru perempuan buat jamuan raya..main dishes semua order la..kami kumpul duit sesiap..sedap hatilah..takyah masak..takyah bersusah payah..hehehe..pemalas sgtkan!!tapi my fren ni request puding or agar-agar from me..so start la gooogle...yehaaaaa....dapat la resepi agar-agar rainbow ni..sedap ok..my hubby yg tak suka makan agar-agar pun, jatuh centa ngan agar-agar ni..
ok tak? kiranya cubaan pertama saya macam berjaya la...hehehe...perasan..kalau nak resepi, sila salin ye..saya ambik resepi ni dari bro rozzan..thank ye..nak membuatnya sedikit cerewet la..kena banyak bersabar..every layer tu, jgn sampai keras sangat..kang bila potong, dia terpisah pulak..biarkan dalam 3/4 keras, baru letak lapisan seterusnya..lg satu, bila nak letak setiap lapisan tu, guna sudu ye..kang duk curah je, haruslah lapisan yg kurang keras tu akan rosak..
AGAR-AGAR PELANGI
INDAH(sumber : Buku Resipi Pn
Asmah Laili, Mintak Ampun Sedapnya)
Bahan A
20 gm
serbuk agar-agar
340 gm gula pasir
1725 ml air
6-8 helai daun
pandan
Bahan B
20 gm serbuk agar-agar
340 gm gula
pasir
1725 ml santan (dari 2 biji kelapa parut putih)
- saya gunakan 1 liter santan KARA + 725 ml air) - ni
kes mls nak perah lerr..
1 sudu teh garam
Bahan
C
Loyang berukuran 23 x 23 x 8 cm (lebih kurang 9 x 9 x 3
inci)
Pewarna ungu, kuning, merah, hijau atau apa pun warna pilihan
anda
Cara-Cara
Masak Bahan A
sehingga mendidih. Masak pula Bahan B sehingga mendidih. Tuang
ke dalam loyang sebanyak 230 ml agar-agar santan (Bahan B).
Tunggu sebentar sehingga ia hampir keras, baru dituangkan lapisan kedua iaitu
230 ml agar-agar jarang (Bahan A). Biarkan sehingga hampir
keras, lalu dituangkan lapisan seterusnya dengan menggunakan setetes dua pewarna
pilihan anda.
Ulangi melapis sehingga agar-agarnya habis digunakan,
mengikut contoh susunan di bawah. Agar-agar yg hendak digunakan
itu haruslah berada di atas api yg kecil, supaya ia senantiasa cair dan mudah
bila dibancuh dgn pewarna.
Setelah selesai melapisnya, tunggu hingga ia
sejuk, barulah didinginkan dalam peti sejuk. Enak dihidangkan dalam keadaan
dingin.
Contoh Lapisan:
LAPISAN 1 – 230 ML
AGAR-AGAR PLAIN SANTAN
LAPISAN 2 – 230 ML AGAR-AGAR PLAIN JARANG
LAPISAN 3 – 230 ML AGAR-AGAR UNGU
SANTAN
LAPISAN 4 – 230 ML
AGAR-AGAR UNGU JARANG
LAPISAN 5 –
230 ML AGAR-AGAR KUNING SANTAN
LAPISAN 6 – 230 ML AGAR-AGAR
KUNING JARANG
LAPISAN 7 –
230 ML AGAR-AGAR MERAH SANTAN
LAPISAN 8 – 230 ML AGAR-AGAR MERAH
JARANG
LAPISAN 9 – 230 ML
AGAR-AGAR HIJAU SANTAN
LAPISAN
10 – 230 ML AGAR-AGAR HIJAU JARANG
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment